Setiap warna ada cerita..ada makna..ada rupa..dan sudah pasti ada serinya..Itulah warna kehidupanku...YEAY!!!

Thursday 29 January 2015

Resepi Udang Lipan Goreng Bersama Sayur


Tadaaaa...Pernah makan udang ni? Lama tak update tetiba tempek gambar udang lipan pulak hehehe...Kenapa kali nih aku excited nak share benda nih dalam entry? Dipendekkan cerita kisah 2 hari lepas bila ternampak seorang sahabat asyik tayang gambar udang lipas dalam FB dan wechat, dalam masa yang sama aku terfikir bahwa seumur hidup aku la...belum pernah aku merasa udang jenis nih. Sebelum nih pernah je nampak udang nih cuma takde tertarik mane berbanding sekarang..takat jeling-jeling camtu je hehe...Jadi bila semangat berkobar-kobar ingin tahu aku nih membuak-buak didada maka aku pun bercadang untuk merasa. Kalau tak cuba mane kita tahu sedap atau tidak...ye takk...??

So bila dah beli aku pun mula kecoh dlm group wechat, tayang sana sini...mintak resepi itu ini. Mesti ade je yang rasa meluat tengok tahap kejakunan aku nih kut..ahhh..lantak koranglah kalau rasa aku nih ngengada jer lebih kahkahkah . Lepas sok sek sok sek dengan "mak-mak datin and wife-wife datuk"( <-- uhukk..ayat takboleh blahhh) semua barulah aku menjalankan misi mengadap udang lipan nih almaklumlah aku suka juga bab gimik-gimik nih ekekeke...Alaaa..takat cabut kepala apalah sangat, kepala ayam pun aku dah biasa belasah inikan pula cuma kepala udang lipan ngehh..ngehh..ngehh...Owh ye...sorry kengkawan, aku minta resepi segalak tapi 1 pun aku tak pakai sebab aku dah terimagine masak style goreng ketam pulak, jadi untuk kepuasan aku memilih untuk mengikut cara aku sendiri berbanding resepi-resepi yang korang dah bagi. Insyaallah aku akan cuba untuk lain kali ye hehehe...Apa-apa pun terima kasih kerana meluangkan masa untuk membantu aku dan terima kasih juga sebab mengajar aku makan udang lipannnnn...Guys tak rugi mencuba...memang udang nih sedap sesangat...rasa ketam....Yeayyy!!..


Nak resepi boleh je aku share cuma sukatan tu bergantung kepada korang, aku lebih suka guna bahan-bahan ikut kesesuaian dan untuk pengetahuan semua size udang lipan nih berbeza ye..Beso lagi udang tu maka banyak lagilah bahan-bahan yang korang kene sediakan...Untuk resepi nih, yang penting korang ada bahan-bahan yang aku taip kat bawah ye..lepas tu ikut pandai korang le hehehe

RESEPI UDANG LIPAN GORENG  BERSAMA SAYUR

Setengah Kg Udang Lipan 
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Sedikit halia
1 biji bawang besar dihiris kasar
1 atau 2 biji Cili  
Serai(diketuk)
Sos Tiram
Kicap cair
Kicap Manis
Sedikit serbuk perasa(Ajinomoto)
2 biji telur
4 batang sayur bawang daun
1 biji cili capsicum warna merah Dan kuning
Minyak

Cara:
1. Goreng hingga garing udang lipan terlebih dahulu dan asingkan
2. Bawang merah, bawang putih, halia dan cili ditumbuk kasar
3. Sediakan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi,bila sudah kekuningan masukkan bawang besar yang telah dihiris kasar dan serai yang telah diketuk.
4. Bila sudah naik bau masukkan udang lipan dan gaul lagi, kemudian masukkan sedikit sos tiram, kicap cair, kicap manis dan serbuk perasa( ikut kesesuaian)
5. Kemudian tuangkan telur dan gaul hingga rata.
6. Akhir sekali masukkan sayur bawang dan cili capsicum. Gaul lagi hingga sedikit layu. Bila sudah siap bolehlah dihidangggg...Selamat mencuba ye..

4 comments:

Juls Julie80 said...

yummehhhhhhhhhhhhh


sedap kan Bedahhhh....? hahaha./..

seripelangi said...

Ye..sedapppp...Makaceh datin sbb tunjuk ajarku sifu ekekeke

Najib Ariyan Ali Basha said...

Salam... macam sedap jer tu.. boleh mencuba tu tapi kat Kota Kinabalu nih udang tu jarang ada kat pasar sebab kalau ada pun dengan secepat2nya dah kena booking ngan hotel dan restoran besar... diorang jual hidup2 dan harga pun hidup2 kita kena belasah kalau cuba nak makan... mahal kemain... eerrr nak tanya lah masa goreng tu buang ke kepala dia atau goreng je semua body udang tu...

salam singgah

seripelangi said...

Wsalam..Owh ye ke? Kat sini dapat harga murah sebab sizenya comel2 belaka kut..hehe Utk pengetahuan, sebelum mnggoreng...saya dah buang awal2 kepalanya sebab saya tak suka nampak bersemak bila dah dlm pinggan nanti lagipun size udang tu kecik, isinya kat bahagian kepala tak berapa nak ada sgt jadi nk simpan pun takde makna..Klau no goreng dgn kepala pun boleh je..takde masalah...ikut selera korang. Moga jawapan dr saya dpt mbantu dan terima kasih sebab singgah.

Followers